Vardagen är fylld av produkter med ett skriande behov av bättre, snyggare och smartare form. Har den goda industridesignen övergivit det som fyller vår vardag?

Du känner säkert igen situationen, där du tycker att en knapp sitter fel, man river fingret när man öppnar en lucka och så vidare. Det är det jag pratar om – tillfällen där en industridesigner som verkligen förstår sin produkt inte varit en del i ekvationen.

Jag ser det i princip varje dag, så ofta att jag nästan börjat tolerera det. Ja just tolerera, inte acceptera.

Puckad_babyvakt.jpg

Låt mig ge några exempel:

Den puckade babyvakten. Vi har en så kallad babyvakt, d v s en slags trådlös lyssningsutrustning, för att hålla koll på om vår son vaknar när han sover i vagnen, eller i ett annan rum i sommarstugan. En nödvändighet för en modern familj, men mottagaren är så idiotiskt konstruerad att någon borde få sparken hos Philips. För det första ger den ifrån sig ett gällt, långt pip när man knäpper på strömbrytaren. Hur tänkte någon där? I ekvationen, sovande barn, inte störa, ändå ha koll – var kom idén om det gälla pipet in? Den har dessutom en varning för låg batterinivå som låter när det är 5 sekunder kvar av batteriet. Smart…

Nästan alla fjärrkontroller. Titta på din närmaste fjärrkontroll. Risken är stor att den konstruerats av någon galen teknikfascist som anser att att allt ska ha en egen knapp och att funktionerna gärna sprids ut för att sålla mellan agnarna och vetet i användarledet. Skulle det var för mycket begärt att någon faktiskt satte sig ner med ett skissblock i TV-soffan och funderade över hur en fjärrkontroll borde fungera?

Allt från Microsoft. I princip allt som Microsoft lägger vantarna på blir plottrigt, fult och användarfientligt. Frågan ”kan vi göra det enklare?” borde finnas tatuerad på utvecklarnas underarmar.

Ja, det finns mängder av exempel. Desto gladare blir man när den där smarta designen plötsligt dyker upp. Om Microsoft är den dåliga smakens hemvist, så är Apple dess motsats. Jag unnar verkligen den som inte redan haft upplevelsen att packa upp en Appleprodukt. Här har industridesigners nämligen varit med hela vägen, från själva produkten, ända ut till lådan. Apple lever ju nämligen efter bland annat den viktiga devisen/frågan ”kan vi göra det enklare?”.

Bortsett från själva glädjen i att möta det tänket i våra vardagsprodukter, är det faktiskt något vi alla borde ta med oss in i vårt arbete och livet i stort.

Kan vi göra det enklare?

One thought on “Oändligt behov av bra form

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 84

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 92

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342