Kyrkorådet i Storuman har fått för sig för att Kåtakyrkan – den lilla fina kyrkan på campingplatsen – har ett stötande namn och därför hastigt och lustigt bestämt sig för att byta.
Vän av ordning kan då stillsamt undra vad som gjort namnet extra stötande just nu, då kyrkan haft det i trettio år.

Namnbytet har vållat en liten folkstorm, med protestlistor och faktiskt tre (!) facebookgrupper som alla värnar det ursprungliga namnet.

Att kyrkan fått sitt namn handlar ju just om att den är byggd som en kåta, d v s den traditionella samiska boningen. Att det samiska ordet kåta (goathi eller gåetie) betyder ”mitt hem” är ju ganska vackert och ligger väl helt i linje med vad kyrkan borde symbolisera.

Namnbytet är snarast ett tecken på moralpanik och att kyrkorådet inte har fokus på vad de egentligen borde hålla på med. När människor lever i utanförskap och lidandet i till exempel Haiti är ofattbart, så borde en organisation som Svenska kyrkan har rätt mycket på sitt bord.

Tydligen inte i Storuman/Stensele. Där sitter man och räds för tonårshumor.

Det finns bara en sak som gäller här.

Gör om. Gör rätt.

Låt Kåtakyrkan behålla sitt namn!

3 thoughts on “Istället för att göra nytta

  1. Utan att veta säkert, så tror jag att det var precis vad det såg ut som – en dos moralpanik och lite dåligt fokus på vad som egentligen är viktigt. OM det skulle ha varit en PR-kupp, så är den en smula klantigt genomförd, då den får kyrkan att framstå som rätt fumlig och inte riktigt i kontakt med sin tid.

    Hur som helst, bra att de tog om och gjorde rätt. Hoppas nu att de tittar på vad de kan göra för nytta för människor som behöver istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 84

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 92

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342