Jag läste härom dagen att Västerbottensnytt beslutat sig för att lägga ner sin inlandsredaktion, bland annat med motiveringen – lite paradoxalt – att närvaron med fast redaktion i Vilhelmina, hindrade en bredare satsning på hela inlandet. Den sistnämnda skulle bland annat bestå i s k resteam, som åker en runda och sveper av det som verkar nyhetsvärdigt.

Detta är naturligtvis bara en variant av det förhållningssätt som då och då smyger sig på, när någon i beslutsposition glömt bort att skrivbordet är en ganska farlig plats att betrakta världen ifrån. Ungefär som när man då och då försöker lägga ner BB i Lycksele, eller när myndigheter av olika slag tycker att det räcker att finnas närvarande i kuststäderna i Norrland.

Mellan de stora rubrikerna
Vad Västerbottensnytt indirekt säger, är att det är bättre med möjlig närhet än riktig närhet. Men vad en redaktionsnärvaro i inlandet i mångt och mycket egentligen handlar om, är att finnas närvarande i människors vardag, även mellan de stora rubrikerna, med ett öga för det lilla likväl som för det stora. Det handlar också om ett erkännande – ett erkännande om att det som händer där är viktigt. Att även människor som bor långt utanför de stora städerna är viktiga – angelägna.

Från min tid som lokalredaktör i Storuman, minns jag mest de små nyheterna – som det äldre paret som försökte rädda byns äldsta gård, aktieplaceraren i fjällbyn, bingolottokvällen där idrottsföreningen bjöd hela byn på fest…

Gör redan det mesta själva
Människor vill läsa om sig själva och om andra de känner igen mellan varven – utan att tvingas göra hela jobbet själv. För det är också en del av medias svalnande intresse för landsbygden. Att säga ”nej vi kan inte skicka någon, men skriv några rader själv och ta någon bild, så försöker vi ta in det”. Visst, jag tycker att barfotajournalistiken kan ha sin plats som ett komplement, men när det sätts i system för att bevaka mindre viktiga nyheter, så blir det mest cyniskt.

Landsbygdsborna gör redan det mesta själva, så nog kan väl någon annan berätta om det så att fler får veta att landsbygden är rätt fantastisk, och att det syns bäst mellan de stora rubrikerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 84

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 92

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342