Svensk sommar från tåg
Svensk sommargrönska sedd från Malmötåget. Svensk sommar från tåget

Svensk sommar är vacker från tåg. Det ligger något saltkråketryggt i att susa fram genom ett svenskt jordbrukslandskap på försommaren – att se de herrgårdsgula och faluröda gårdarna bäddas in i en trygg grönska som väcker drömmar om bokläsning i hängmatta under äppelträd.

Just nu sker susandet för min del i ett X2000 med siktet inställt mot Malmö. Sverige har nåtts av frontlinjen av en afrikansk värmebölja och jag tackar snälla makter för att jag inte förärats drivkraften att springa maraton, då dess stockholmstappning den kommande helgen troligen kommer att bli rejält varm.

Resan som sådan är en jobbresa och i Malmö är det i sin tur Folkets Hus och Parkers förortsnätverksträff som är målet.

Efter en tids inblick och kontakter med olika eldsjälar i förorten, har det blivit mer och mer tydligt att situationen där är långt mer lik vardagen på landsbygden än man kan tro vid första anblicken. Förorten är som landsbygden fast med en massa människor skulle man kunna säga utan att ha allt för fel.

För till skillnad mot småstäder, så har inte förorten alltid en fullt utbyggd service och samhället har inte sällan ett omsorgsperspektiv, snarare än ett utvecklingsperspektiv i sitt förhållningssätt till området. Vardagen formuleras också ofta i ett antal problembilder från de mer eller mindre välvilliga offentliga aktörerna.

Men där landsbygden faktiskt har både samlingslokaler och ett utbrett föreningsliv finns ibland gapande tomma fält i förorten.

Det som därför känns extra kul med nätverksträffen, är att här kommer det att pratas möjligheter och utmaningar i ett dygn, snarare än problemhantering. Det är eldsjälar, entreprenörer och arbetsmyror som träffas för att det är kul och att nätverket är betydelsefullt för att orka med resten av året. Jag har sett det förr på landsbygden och jag tycker att det är lika sympatiskt här.

Det är roligare att dela med andra. Det mesta faktiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 84

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 92

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342