Idag skulle min farmor Gunhild ha fyllt 102 år. Som den säregna person som hon nu en gång var, är hon fortfarande högst närvarande. Ja inte som person då, utan mera genom det avtryck hon satt. Hon hittade på talesätt, eller kom ihåg riktiga på ett lite eget sätt. Jag kan inte riktigt säga hur det egentligen låg till, annat än att mycket som hände möttes med just ett talesätt. En av mina favoriter är hur hon efter att exempelvis ha blivit uppvaktad på sin födelsedag, och alla stod i dörren på väg hem, sa: ”ni får komma fler gånger, för det är så roligt när ni far”.

Sån var hon. Snäll. Orättvist. Rolig. Elak. Omtänksam. Egoistisk. I allt var hon dubbel – med en ljus och en mörk sida.

Apropå den här dagen, så är den för mig också för evigt den dagen som man behöver vänta in, innan det är dags att byta till sommardäck. Min pappa brukade alltid säga: ”man får vänta till efter den 24 april innan man byter däck. Jag minns när farmor fyllde 50, när det kom en halvmeter snö. När Pelle Norbergs fick lägga på snökedjorna för att överhuvudtaget ta sig upp till landsvägen”.

Idag köpte jag därför av en kosmisk slump nya sommardäck. Ja, eller då begagnade sommardäck, om än fina. Det blev en tribut till både farmor och pappa. Pappa som jobbade med däck i hela sitt liv, och som ingen annan kunde både köpa och sälja begagnat, utan att bli lurad. Ja förutom då den gången som en kringresande försäljare lyckades sälja ett armbandsur av tvivelaktig kvalité till honom på 1960-talet.

”Jag kände igen honom när vi tog in bilen för service vid smörjgropen. Då fick han ta tillbaka den och ge mig en annan som fungerade ordentligt” berättade han. Det var historien bakom den gången då någon nästan lurade min pappa. Klockan fungerar för övrigt fortfarande och var min första egna klocka.

Pappa skulle för övrigt vara rejält stolt över barnbarnet Beppe idag. För idag följde Beppe med och köpte begagnade däck för första gången. Han charmade säljaren och jag fick köpa fina däck.

Sånt händer den 24 april. En helt märklig, helt vanlig dag.

Jag får en klump i halsen när jag kommer på att jag inte kan ringa och berätta det för pappa.

 

På bilden Farmors 50 årsdag den 24 april 1960. I hennes knä sitter syster Anita. Min pappa har tagit bilden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 84

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 92

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342