Vilken är den första du minns? När födelsedag läggs till födelsedag är det inte helt lätt att ruska fram den allra första som bitit sig fast på minnets kaotiska anslagstavla. För min del var det den femte. Den femte födelsedagen med den Fantastiska Presenten.

Den fantastiska gravskopan

Foto: © Gunnar Bränström

Jag kan fortfarande minnas det där speciella ljuset en tidig morgon, nära midsommar. Hur det sökte sig in genom ytterdörrens spröjsade glasruta och föll på det där märkligt stora, oformliga paketet längst nere i trappan. Jag såg nog rätt snabbt vad det var, eftersom att presenten var inslagen, ungefär som man i serietidningar slår in en spade. Med väldigt avslöjande konturer, om man uttrycker sig försiktigt.

Nåväl, under allt presentpapper framträdde en klarröd grävskopa i metall. Du vet, en sån där man sitter på och med ett sinnrikt länksystem gräver, tippar av och gräver… Min pappa hade byggt den själv – svetsat och skruvat ihop den av gamla vattenledningsrör, cykeldelar och lite annat smått och gott. Resultatet blev den finaste grävskopa jag någonsin sett – och när man är fem, då lägger man verkligen märke till grävskopor.

Den var sedan en kär leksak, som bara fungerade och fungerade tills jag en dag hittat annat som var roligare. Men skopan hängde envist kvar runt knuten och testades av både yngre kusiner och så småningom syskonbarn.

För några veckor sedan hittade jag åter grävskopan, där den lite lojt sökt skydd av en tall i väntan på bättre tider och förhoppningsvis nyväckt uppmärksamhet. Lite sliten i färgen, men i osannolikt gott skick för att ha tillbringat de senaste 35 åren utomhus. Lite kärlek och rödfärg är i princip vad som saknas för att göra den körduglig igen. Vilken otroligt livskraftig present till en femårig lintott!

2 thoughts on “Den första jag minns

 1. En sådan alldeles underbar nostalgitripp!
  Och visst är det så.
  Good things always prevail.
  Grävskopa. Dockvagn. Trampbil. Dockspis. Nalle.
  Och Barbie, icke att förglömma. (förmodligen mer motståndskraftig mot tidens rostgnagande tänder än en grävskopa – om bara inte möglet tar håret.)
  Och du: fortsätt skriva! – såna här minnestripper är det enda som hjälper mot glömskans tyranni.

  Kram,
  Siz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 84

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 92

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342