Storumans kommun har återigen hamnat i blåsväder. Den här gången är det faktiskt EU-kommissionen som uppmärksammat att kommunen brutit mot lagen vid sin upphandling och överenskommelse med flygbolaget Avion Express.

Det hela återges bland annat i en artikel i Västerbottens-Kurirens nätupplaga.

Som norrländsk inlandskommun, så är det naturligtvis oerhört viktigt att hålla sig med bra kommunikationer och utifrån detta perspektiv, så har jag stor respekt för att Storuman faktiskt inte kastade in handduken när flygplatsen trillade ut från Rikstrafikens upphandling.

Rävspel eller vanlig inkompetens?
Lite tråkigt är det däremot att Storumans kommun inte gör hemläxan efter ett antal misslyckade ageranden. Skaffar sig en jurist till exempel. Rimligen är det inte helt och hållet en hemlighet att det krävs trafiktillstånd eller speciellt tillstånd från EU för att göra sluta ett avtal av den här typen.
För det verkar inte så sannolikt att det skulle vara ett rävspel för att tvinga sig till ett trafiktillstånd från regeringen – framförallt så bygger ett sådant tilltag kanske inte de bästa långsiktiga relationerna. Nej, låt oss anta att det i något led handlar om vanlig hederlig inkompetens.

Offentligör innehållet
Det är ju alltid bättre att göra rätt på en gång, om man uttrycker sig lite diplomatiskt i skuggan av till exempel bredbandsfrågan. Kraften borde istället kunna läggas på den typen av arbete som efterlystes av Leif-Göran Johansson i en debattartikel på den lokala portalen Allt om Storuman nyligen. Risken är nu istället att det går en hel del negativ energi till att komma tillbaka till ruta ett – då det egentligen kunnat uppfattas som ett modigt och framsynt drag att satsa på den egna flygplatsen, även om det blåser motvind.

Apropå avtalet med flygbolaget, så är naturligtvis det enda rätta för kommunen att offentliggöra innehållet, om det inte riskerar att bedömas som ett avtalsbrott mot den andra parten. Om inte den risken finns, så är det katastrofalt ur demokratisk synvinkel att försöka hemlighålla innehållet.

Gör om. Gör rätt.

2 thoughts on “Högt, upp i det blå?

 1. Typisk att mygel…eller iallfall påstått mygel skall förstöra än engång för inlandskommunerna.
  Finns som vanligt säkert en hel del mer bakom ridåerna som spelar in, men jag är helt klart FÖR offentlig handling principen i allt vad gäller det vi skattebetalarna betlar för och nyttjar.

  Hur skall man annars komma åt tex dom där komungubbarna/tanterna som sparkade en musiklärare för att han spelade i ett hårdrocksband, det hänvisades till texter med allt möjligt påstått och fritolkat innehåll.
  Sen när komunpampen ställdes mot väggen och blev påtalad att han spelade ju jazz i ett band med texter om horeri och superi minst lika mycket och ibland värre..då var det bara ”det går inte jämnföra” och sen dörren i snoken på reportern..mera insyn i komunen för folket så dom inte kan sitta och hålla varann om ryggen hela tiden där ”uppe på toppen”.
  Dom behöver ständigt påminnas att DOM jobbar för OSS..vi betalar deras löner och det är DOM som skall stå med mössan i handen och ursäkta sig om dom vill säga nått!
  Som sagt, gör om gör rätt!

  Fridens!

 2. Hej, det finns en utbildad jurist på kommunen sedan 2002, men som inte är anställd som det. En del politiker verkar tro att de själva kan det mesta, vore det inte bättre att de anställde denna person som snart har arbetat i 30 år åt kommunen som tjänsteman, och som valde att vidareutbilda sig till jurist för ett antal år sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 84

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 92

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342