Ja, ni känner igen repliken. När Långben sitter och äter frukost med Kalle Anka och Musse Pigg svarar Långben självklart ”det är ju jag” trots att bilen och husvagnen lever sitt eget farliga liv på klippiga bergsvägar – med tomt förarsäte. Lite så börjar det kännas med Storuman nu.

Bil i skogen. Foto: Gunnar Bränström

Vem är det som kör egentligen – och vilken bild vill Storuman ge omvärlden?
Foto: © Gunnar Bränström

Missförstå mig rätt nu. Storuman har en alldeles egen plats i mitt hjärta – vilket får det att kännas extra tråkigt att den rätt goda styrfart som arbetades upp under 1990-talet och början av 2000-talet nu verkar vara som bortblåst. Jag har återkommande, mer eller mindre regelbundet, skrivit krönikor och liknande om Storuman i 10-15 år. Under en femårsperiod arbetade jag också som lokalredaktör för Västerbottens Folkblad, med Storuman och Sorsele kommuner under mina vingar. Men aldrig under alla dessa år, känns det som om den politiska ledningen i Storuman varit så vilse som nu.

Nyhetssök – en deprimerande aktivitet
En nätnyhetssökning på Storuman är ingen upplyftande aktivitet. Flygplatsen får inte fortsatt stöd, Storuman är en av 14 kommuner i hela landet som inte visar humanitet nog att kunna ta emot ensamstående flyktingbarn, indragningar på aktivitetshuset befarar ge ökade ungdomsproblem, problem med gruvor, dramatiskt höjd fastighetsskatt…

För omvärlden är ju nyhetsbilden, budskapet som går ut, allt. Vem skulle vilja flytta till Storuman baserat på den? Storumans officiella hemsida är också ett sömnpiller – var finns signalen att här är det kul, spännande, tryggt med en hel massa livskvalitet och framtidstro? Finns det någon på Storumans kommun som över huvud taget har ett helhetsgrepp om det kommunikativa budskapet? Den fristående sidan Alltomstoruman.se lyckas så oerhört mycket bättre med detta – utan officiellt uppdrag.

Skämmes…
Att Storuman säger nej till att ta emot ensamstående flyktingbarn, med hänvisning till bostadsbrist får mig att som tidigare storumanbo, huka och tänka på innebörden av Erold Westmans numera bevingade ord ”skämmes, tamme fan”. Ronny Magnusson på Migrationsverket i Umeå har helt rätt, när han konstaterar att varje kommun åtminstone borde kunna ta emot ett ensamstående flyktingbarn. Att Storumans kommunalråd ser det som en ”taskspark” att Migrationsverket hänger ut de 14 kommunerna… ja, vad ger det för bild egentligen? Det hela blir ännu märkligare ställt mot det faktum att storumanborna var 8:a från toppen när det gäller att skänka pengar till insamlingen Världens barn. Dock bara en fjärdedel av vad vinnarna Sorsele skänkte, men ändå.
Det är för övrigt märkligt att detta kommunalråd ständigt ser sig som missförstådd, feluppfattad eller anklagad i alla sammanhang – istället för att vara positivt offensiv och spotta i nävarna.
Erolds uttryck ger för övrigt 18 600 träffar på Internet, vilket i mitt tycke är positiva träffar för Storuman, då de symboliserar ett jordnära rättspatos. Gott där, Erold!

Folket står för mervärdet
Det finns ju naturligtvis bra saker i Storuman också. Tråkigt nog väljer kommunen sällan att uppmärksamma detta och vända det till något positivt. En tjänsteman som sticker ut på ett berömvärt sätt är flygplatschefen Mikael Fredriksson, som i stormen runt flygplatsen kommer med skarpa, kloka uttalanden – helt värdiga en strategisk politiker, typ vad ett kommunalråd borde ha sagt…

Annars är det mest folk utanför den kommunala sfären som står för den positiva bilden av Storuman. Ivan Nygrens Kjin Schakt blev utsedda till Årets Gasell i Västerbotten av Dagens Industri. En omsättningsökning på 749 procent sedan 2003! Respekt. Bror Kristiansson, den förste från inlandet som blir ordförande i PRO Västerbotten, lovar att slåss ännu mera för pensionärerna. Armbrytarna kommer hem med nya VM-medaljer i handbagaget… Detta uppmärksammar Storumans kommun med… tystnad på sin hemsida. Här borde det ju basuneras ut: Se här! Storuman bäst i länet, bäst i Sverige, bäst i världen! Du kan bli en av oss!

Återigen – vem är det som kör egentligen, och hur länge tillåter storumanborna att det som byggts upp raseras?

10 thoughts on “Storuman – vem är det som kör egentligen?

 1. Jaa du Gunnar,var skall man börja…
  Tyvärr så har du rätt i nästan allt du skriver,jag trodde i min enfald att den andre Gunnar inte kunde sitta på proppen för utvecklingen och framtidtron,men vi(några stycken bl.a inom V,Fp,Kd,S,C)har fått ett rent h-vete att försöka hitta utvägar för att kringå proppen,dessutom finns ju som vanligt oppositionen(och det förstår jag att de skall vara en pinne i ä–an).men…
  ¤Flygplatserna (vilh-lyck-stor)har alltid varit på fallrepet,och där har vi haft ideer att börja med charter(kineser och upplevelser efter blå-vägen),men Gunnar (Å)har inte fått tummen ur….
  ¤ Flyktingbarn har det legat en motion på kommunen i mer än 4 år,men den har inte blivit besvarad eller nån åtgärd har blivit(har du nån placering förra året?),så där är förra alliansen föregångare av problemet,men nu borde vi ha tagit itu med det,men pga dålig struktur från oss i alliansen så har vi inte hunnit med att sätta oss in i alla ”skall”uppdrag.
  Det är svårt att hinna med allt då man är
  nybörjare..
  ¤Problem med malm i gruvorna ”tror ” jag inte att någon politiker har att göra med…eller
  ¤Eftersom jag inte ville ha Gunnar(Å) som kommunalråd,eftersom det är svårt att se att en 65åring är både är hungrig på förnyelse,eller är villig att se möjligheter att bryta mot traditionella metoder,så har det varit enorma problem för oss andra i alliansen,,,men vi får se!!!!!
  Barn ,skolor och fritid jobbar jag hårt med att kriga för,men jag kanske provoserar Kommunalrådet,Vice och kommunchefen för mycket,så det slår tillbaks på Fku-nämnden..
  Vi fick sparförslag på 3 mille,som blev 4,som blev 5,och till slut stannade på 5,4mille.
  Och som du vet så måste man hitta lösningar för att kommunbudgeten skall gå ihop,och det är bara att sätta sig in i problemen och hitta nån bra strategi.
  Eftersom sparförslagen har tillkommit av SKAFs löneökningar(från 3-4% som vi budgeterat till över 8%)så har budgeten ökat med ca 3mille för FKU -nämnden,och som jag ser det så är det sossarna och facken som har släppts lös(så borde det vara även om sossarna styr).
  Och eftersom de andra facken inte kommer att nöja sig med 8% ,så blir kontentan att vi SKAFare kommer att vara dubbla förlorare
  Först pga att vår köpkraft minskar.så våra pengar har ett mindre värde.
  Dessotom måste vi spara inom kommunerna,och där ser jag hur de lågavlönade åker(men vi har fått alliansen att rikta in besparingarna på Tjänstemännen i Kommunhuset,och det gjorde inte Gunilla och S.)
  Förresten så ser jag tendenser att Runar(S) Göran P(S) och likaså Gunilla (som inte ville gå tillbaks till sitt gamla jobb som undersköterska för att det inte var fint nog,,,,eller?)har ändrat sin inställning till moral,men övertyga mig gärna….
  Likaså ser jag hur vår partikompis Bengt -Göran(V)har fått pengar framför ögonen,så att han har glömt våra löften om att Vänstern skulle ta över Vice kommunalrådsposten,och sen spara bort den,men ack vad man blir besviken,men bort skall den(jag har lagt en motion att den skall bort innan året är slut,men B-G blev skitf…ad,och lovat är lovat…)
  Problemen som vi brottas med har många kommit ur den tidigare styrningen,och det är mycket pga.detta som du kommer att uppleva många upptinade spöken…
  t.ex.
  Itavtalen som är vedervärdiga(så att vi har fått stämningar) och monopoliserande..(togs under förra sossealliansen

  Folkets Husen(t-by) som Runar bl.a har mixtrat med avtalen så att det är luftpengar man pratar om.

  Akkan som pga att ett företag som driver fiket blandas ihop med det kommunala fritidsöppethållningen

  Badhuset som aldrig blivit av under en väldigt lång tid,och varit så misskött att den andra badmästarn har slutat pga besvär i luftrören..

  Om du inte har hunnit bli less av problem ,så visst är det mycket som flutit upp på den tidigare grumliga ytan…
  Du har ju själv varit politiker så du förstår problemen,och just nu har jag ,och några andra ett h…vete att både jobba med Utveckling,framtid som är positiv men dessutom en himla uppförsbacke med kommunalråden ,kommunchefen och dessutom dessa sossar som ser mer till att vi snavar på paragrafer än hjälper till så att denna kommun går framåt..
  det tragiska är att sossarna har varit så demokratiska att de inte heller vet vad de vill med kommunen,
  för du som är intresserad av kultur och musik skall veta att det kom upp på FKU nämnden(av en Sosse) att vi skulle spara in på Kulturackademin,som för mig är det andra hjärtat i utvecklingen av denna kommun,så det fattas utvecklingsmänniskor och visionsmänniskor i denna kommun,så just för min del så är det enda jag skämmes tammefan för är att dessa kommunalråd står i vägen för att storumans kommun inte kommer på ++++++
  Ursäkta att detta blev så långt,men intresset för en positiv kommun är för stort för mig,så det är därför jag engagerar mig så inni baljan och törs strida mot dessa antilejon…
  Men det behövs flera som kämpar ”inne” i den politiska dyngan,så sitt inte bredvid och är bekväma och klagar hur matcherna går,kom in i smeten med era åsikter,för det är inne på plan som man kan göra resultat,eller hur…
  Trötta men välmenande hälsningar från NÉrror

 2. bra skrivet!storuman har alla möjligheter att vara nått folk vill komma till men då måste alla jobba åt samma håll och inte spara på barn och undomar som är våran framtid..tack

 3. Gunnar Brännström tycker att Storumans kommun går bakåt i utvecklingen. Kan det bero på att det förra styret inte såg, eller valde att inte se, de ekonomiska problem som tornade upp sig i horisonten? Kan det bero på att kommunen sedan tidigare handlat över sina tillgångar? Flygfältet i Gunnarn ex! Kan det bero på att de besparingsåtgärder som tidigare gjorts drabbade Tärnaby området, så då märktes de inte i Storuman?
  Gunnar Brännström har i alla fall totalt missat att Storumans kommun också ända sedan 1970, tyvärr, innehåller en västra del, en Tärnabydel som den förra regimen verkligen avvecklade!
  Vi har en betydligt sämre kommunal service, men vi betalar samma skatt och lär också drabbas av 50 öringen. Vi har blivit överkörda och har fått stryka på foten i för många frågor. Vi är ett u- land jämfört med Storuman vad det gäller kommunalservice för ortsbefolkningen! Ingen har någonsin brytt sig om vad vi tycker eller vad som faktiskt varit bäst för detta område. Vi har varit en vit fläck på den kommunalakartan, och Gunnar Brännström snackar om bra styrfart! Då ser man nog på saker och ting endast ur ett Storuman perspektiv.
  Gunnar Brännström har bott i Storuman, jobbat som lokalreporter, men aldrig sett detta! Det är illa herr Brännström! Du gör också tummen upp för sidorna ”Allt om Storuman” på Internet, ja, om det är samhället de här sidorna är till för så är de bra, är de till för kommunen så är de rena katastrofen! Man kan inte ens med mycket bra fantasi gissa att Tärnaby/ Hemavan tillhör Storumans kommun!

  Jag sitter med i samma nämnd som Errold, jag är ny inom kommunpolitiken. Det är inte lätt, vi försöker göra så gott vi kan av de spillror som lämnats kvar till oss.
  För det är verkligen spillror! Och tyvärr måste vi försöka ta oss upp på fötter, men jag tycker att det är vansinnigt fel att spara på barn och gamla, och man ska inte ställa de här två behoven mot varandra.
  Förhoppningsvis lyckas vi med konststycket att vända det trista till något positivt i vår kommun, men det kommer att kosta, tyvärr!
  Och HELA kommunen måste vara med och betala.

  Vad det gäller namnbytes frågan på kommunen så har jag väl tyckt att det är en baggis, men varför fick inte storkommunen från första början heta Tärna-Stensele? Så heter avvittringslaget och allmänningen, var kom Storuman ifrån?
  En namnändring kommer nog aldrig heller att komma till stånd, då Storumanborna som är fler, är livrädda för detta.

  Brännström undrar vem som kör i Storumans kommun i dag?
  Tja, det är väl så att vi försöker köra tillsammans, och det är baske mej inte lätt, vi är inte alltid överens.En del växlar innan kopplingen är nertrampad. Men visst är det väl bättre att diskussionerna förs höga och man kan erkänna fel och brister och gå något steg tillbaka och göra om, än att saker och ting som rör oss alla ska avgöras i kulisserna ?

 4. En liten reflektion angående Erolds inlägg, vad har du gjort för konstruktivt för Storumans kommun? Det enda jag har sett är dig framför kameran och gett en massa löften hit och dit, sköts politik via massmedia numera? Jag tycker naturligtvis att det är bra att Stensele skola får vara orörd, det är väl inte mer än ett år sedan sist de fick löftet att skolan skulle vara kvar??? Hur länge ska det ta innan frågan kommer på tapeten igen??? Besparingar måste tas på största allvar och ska inte skötas via media. Man kan inte vara alla till lags, tyvärr. Som politiker måste man vara beredd att ta svåra beslut och ändå gå ut på gatan och se väljarna i ögonen, annars har man inget i den politiska världen att göra. Jag är nyinflyttad till Storuman och stormtrivs, jag tycker att kommunen har oerhört mycket att erbjuda! Om alla samarbetar istället för att motarbeta varandra tror jag att resultatet skulle bli mycket bättre! Till sist Erold, tänk lite positivt istället och sluta klanka på alla i din närmaste omgivning!

 5. Vem har sagt att Storumanborna är livrädda för ett namnbyte Marianne? Med tanke på vilka besparingsåtgärder som nu är på G så är det väl ändå rent ut sagt idiotiskt att lägga ner medel på namnändring.Det är nog där ”skor klämmer”.

 6. Jaa Anna ¤6
  Eftersom du är så negativ till mina tankar (men det skulle ju inte jag få vara mot andra politiska förslag???)
  Media är väl ändå ett ställe där man får folk att engagera sig i vad som händer,eller är du politisk aktiv och sitter på kommunfullmäktige bland de 4-10 besökande…..dessutom ”får” jag skriva på dessa sidor,eller skall jag få tystnadsplikt på mina tankar
  En fråga..
  Skulle du vara nöjd med att en fråga som du ”velat” diskutera med oss politiker helt plötsligt är beslutad i politiska rummet.känns det som bra demokrati.
  Varför är du rädd för media,eller är det nåt annat bakom???
  Att ”Jag ”har ”lovat”i tv är kanske nåt nytt för dig i denna bunker du vill att vi politiker skall leva i.
  Det enda jag lovade är att JAG inte skulle lägga ner stensele skola,och eftersom det var förslag om en FLYTTNING av 4-6,så kunde även du att lova det eller hur??
  Eftersom jag inte känner dig ,så hoppas jag att du (nu då du vet hur jag syns ,eftersom jag varit i media)tar kontakt med mig och förklarar hur en ”politiker” skall vara,men du är välkommen att ta på dig ansvar att ”bestämma” över andra och ta kritik för alla steg du tar,men att jag inte skulle vara positiv till en utveckling i Storumans kommun(då jag anser att de du försvarar och jag trampar på tårna,är de som är bakåtsträvare för de på markplanet….
  Till sist vad jag har varit inblandad i:
  Efter jag blivit Ordförande i FKU(Fritid,kultur o utbildningsnämnd)
  *Varit med om att vara positiv och engagerad i att KY-utbildning för ca 20 processtekniker kommer till storuman.
  *Tagit beslut om att Kulturakademin,stenseleskola,helg å kvällsomsorg,forskningsprofilen är kvar(bl.a pga att vi gått emot och varit ”negativ” till de som beställt en större besparing,men som nu har tillkommit pengar,eftersom jag har varit mer positiv till hur många som kommit till kommunen,än vad ekonomiansvariga varit.
  *tagit beslut om öppnare nämnder för allmänheten(Stormöte inför besparningar med representanter från de som velat vara med),med tätare kontakter med skolenheter och info av pådrivare av utvecklingen(i mån av tid)
  *Vi håller på med flera intressanta utbildningar som ”bör” vara i denna kommun
  *Jag har varit en av 4(vissa andra var vilseledda ) som kämpat att de lokala IT företagen skall kunna ha rätt att vara kvar och vidareutveckla denna ITkommun .(detta utanför Fku)
  *Pga just media har ”kanske” folk börjat förstå att om man har det huvudsakliga boendet i denna kommun ,så måste man enl lag skriva sig här(folkbokföringslagen).(utanförFku,men beroende av pengar till FKU)
  Jag hoppas att de VILL vara en del av de som bygger upp denna kommun,eftersom det är Statliga pengar och skatter vi kan utveckla denna kommun,och jag är tyvärr ingen bra diplomat i de tysta politiska rummen..
  Jag återkommer…..måste till storuman ….men att vara negativ ,då måste du mer förklara dig,och negativ till vad….utveckling? skola? framtidstro? Unga? Gamla?Fritidsnöjen?
  Det jag är negativ till är Orättvisor och gömda beslut…..lite irriterad och trött Error

 7. Jag har aldrig sagt att jag är negativ till dina tankar, jag tycker bara att du är allmänt negativ till hela samarbetet som ni ska ha i Storuman (alliansen)t o m negativ när det gäller dina egna partikamrater, jag tycker bara att om du gått med i samarbetet, du måste ju ha godkänt det då du sitter som ordförande i FKU, kan du försöka göra det bästa av situationen istället för att vara så negativ. Jag förstår om det är tungt, men det är trots allt fem partier och fem olika viljor. Ni har ju ett samarbete och borde sköta det som ett samarbete, jag tycker det verkar som ett motarbete. Att bråka internt innebär bara att socialdemokraterna vinner mandat till nästa val…

  Vem har sagt att jag är rädd för media??? Självklart är media en bra länk ut till väljarna men det ska skötas på rätt sätt.

  Du påstår att jag försvarar någon, någon som du trampar på tårna, vem vet jag inte, men jag försvarar ingen…

  Sedan detta med att åstadkomma något konstruktivt, jag vet att du jobbar på, men det gör väl de andra i alliansen också, eller??? Det jag menade att du är negativ är inte till utvecklingen av Storuman utan negativ till samarbetet inom kommunens politiska väggar. Jag vill bara att istället för att se allt nattsvart kanske det finns någon god sida hos alla, man kan inte älska alla men man kan ju försöka stå ut med dem, i alla fall när man ska ha ett samarbete. Det var den tanken jag fick när jag läste ditt första inlägg. Naturligtvis ska man inte vara tyst och gå med på allt men ibland måste man kompromissa…

  Till sist, jag visste nog vem du var innan jag såg dig ute i media… Så stort är inte Storuman… Jag ber om ursäkt om du blev irriterad över mitt inlägg men jag ville bara tala om att jag tycker det är tråkigt när allt låter så negativt, något positivt måste det väl ändå finnas? Om inte tycker jag synd om dig som sitter mitt i smeten…

 8. ”Gunnar Brännström, du skriver så bra. Som för länge sedan utflyttad skarvsjöbo måste jag säga att jag får en klar d´ejàvu
  över en mentalitet jag själv upplevt i det förgångna. Erold,du har rätta tågan, men jag förstår att det politiska klistret kan hämma en fri själ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Use of undefined constant after - assumed 'after' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_core_class.php on line 316

Warning: Declaration of sk2_captcha_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_captcha_plugin.php on line 84

Warning: Declaration of sk2_referrer_check_plugin::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_referrer_check_plugin.php on line 92

Warning: Declaration of sk2_pjw_simpledigest::output_plugin_UI() should be compatible with sk2_plugin::output_plugin_UI($output_dls = true) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_pjw_daily_digest_plugin.php on line 277

Warning: Declaration of sk2_rbl_plugin::treat_this($cmt_object) should be compatible with sk2_plugin::treat_this(&$cmt_object) in /home/branstro/public_html/blogg/wp-content/plugins/sk2/sk2_plugins/sk2_rbl_plugin.php on line 342